Läsupplevelse i jul?

Jag önskar mig tre saker till jul (förutom några trevliga paket på julafton): tid i stillhet framför krubban, tid med familj och vänner och tid i soffan med en riktig läsupplevelse. Datorn ska vara på säkert avstånd, helst telefonen också. Manushögarna ska ligga kvar på skrivbordet, och likaså alla böcker som kanske borde översättas till svenska. Min bok ska vara ett kravlöst nöje, en bra intrig och ha trovärdiga karaktärer. Men det räcker inte. Känslan när jag läser sista sidan ska inte vara som att jag satt i mig en stor påse godis alldeles för snabbt.

En känsla ska dröja sig kvar, en tanke. Innan jag ska sova skall jag vilja berätta för min man om boken. Eftersom den har berört, lärt mig något om människors villkor, sagt mig något om mitt eget liv, hjälpt mig att förstå … Oj, vilka krav på en bok. Tänk om jag ramlade över sådana varje år, och dessutom hade möjlighet att ge ut dem? Så är det nu inte … Men om jag går igenom Catholicas utgivning är det tre böcker som matchar mina kriterier för den ultimata jullovsläsningen.

Fader Elia: en apokalyps. Den har allt. Rafflande spänning, gripande livsöden, historiens vingslag … Här är upptakten: Fader Elia, förintelseöverlevare och före detta politiskt stjärnskott i staten Israel, lever ett liv präglat av tystnad och kontemplation i ett kloster på berget Karmel. Hans tillbakadragna liv får ett abrupt slut när han en dag kallas till ett möte i Vatikanen.

En sång för Nagasaki. De kristnas historia i Japan. En mans omvändelse. En kärlekshistoria. Och i berättelsens hjärta slår atombomben ner. En av mina favoritböcker ur Catholicas utgivning. Bara läs den.

Ibland oroar jag mig för hur barnen skall bevara sin tro i en förvirrad värld. Då tröstar jag mig med att tänka på Gereon Goldmans Genom dödsskuggans dal. Den unge Gereon låter sig inte ens knäckas när han rekryteras till SS. Han är franciskanbroder och prästseminarist och fast besluten om att inte kompromissa med ondskan. Hans ideologiska kamp leder till en konfrontation med självaste Heinrich Himmler, ett möte med en oväntad utgång. Tiden i SS – märklig bara den – är bara början; i ett halsbrytande tempo får vi följa med till det ockuperade Paris, den ryska fronten, södra Italien under de allierades invasion och till sist de franska fånglägren i Nordafrika.

Dela detta inlägg

Kommentarer (0)

Inga kommentarer hittills