Coronan och havregrynen

Trots coronan går livet i småstaden sin gilla gång. Barnen går fortfarande i skolan och människor är ute och promenerar i vårsolen. Jag försöker jobba på och hålla mig till mina rutiner. Inte panik-handla utan göra min vanliga storhandling på torsdagar. Men det har straffat sig. Mjöl-hyllorna har gapat tomma (ska jag inte kunna baka?!) och den underbara basvaran havregryn (billig, näringsrik och användbar!) har varit slut … Tack-och-lov lyckades maken häromdagen få tag i ett trekilos-paket i en liten ICA-butik i kommunens utkanter.

Eftersom havregrynen är slut i affären, har nog de flesta av er har lagt rabarber på denna hårdvaluta. Därför tänkte jag dela med mig av några recept. Jag listar mina fem bästa …

  1. Havregrynsgröt. En självklar kris-klassiker som inte kan förbigås, trots att den är så enkel. Själv piffar jag gärna upp den med någon frukt som börjar se trött ut - i morse blev det en blodapelsin. Sedan pudrar jag över kanel, kardemumma och ingefära – det gör susen! (Grundreceptet hittar du på förpackningen.) 
  2.  Har du bruna bananer som barnen ratar? Gör bananpannkakor! Beräkna två ägg till en banan. Addera en näve havregryn, en nypa salt och kardemumma. Mixa med stavmixer och låt stå en stund. Sedan är det bara att steka. Gott och nyttigt!
  3.  Nybakat bröd och en kopp te förgyller en vardagkväll. Häromdagen bakade jag jättegoda tekakor som innehöll rejält med havre. Här hittar du dem. 
  4. Nu går vi över till onyttigare saker. På våra barnkalas finns det en sak som försvinner fortare än man hinner blinka, hur många man än har svängt ihop: chokladbollar! Varför inte sysselsätta barnen med att göra sitt eget lördagsgodis? Jag brukar använda det klassiska receptet ur Sju sorters kakor
  5. Efter lördag kommer söndag. Och då ska man ha efterrätt. Kladdkaka går alltid hem, och varför inte göra Anna Braws fantastiska recept som (ja!) innehåller en rejäl dos havre. Förutom att ge en illusion av nyttighet, bidrar de med en härligt seg konsistens.
Dagens boktips: Läs om föräldrarna som hade förmåga att sätta guldkant på tillvaron, även när sorger och kriser drabbade dem. Ett av deras barn är ett av våra allra mest älskade helgon: Lilla Therese. Boken heter: Louis och Zélie Martin – hjärtat i Gud och fötterna på jorden.

Dela detta inlägg

Kommentarer (0)

Inga kommentarer hittills