Coronan och Guds lille narr

Ingen barnbok har i mig framkallat en sådan inre rörelse som Guds lille narr av Tomie de Paola, vare sig som barn eller vuxen. Boken om den lille tiggarpojken Giovanni som blir en hyllad cirkusartist och trollbinder hög som låg med sina underbara konster. Giovanni som på sin ålders höst - hånad och bespottad eftersom han förlorat sin skicklighet - en mörk och kall natt tar sin tillflykt till en kyrka, där han för sista gången låter sina klot flyga inför en staty av Jungfru Maria och Jesusbarnet, innan han faller död ner.

Jag har alltid dragits till berättelser fulla av vemod och sorgsen skönhet, och barnen är likadana. Tillsammans låter vi tårarna rinna när pojken upptäcker att snögubben har smält, när Malin är borta men näktergalen sjunger i trädet eller när den lycklige prinsens brustna blyhjärta kastas i ugnen … 

I dessa tider av oro tänker jag att det kanske är precis det vi behöver, det som engelsmännen kalla ”a nice cry”. Att låta orosklumpen i magen smälta bort i några tårar, när en vacker bok påminner oss om den självutgivande kärleken. Vi känner oss genast renade från den gråmulna oron och lite lättare till sinnes.

Allra bäst är böckerna som genom tårarna framkallar ett leende. Och då måste jag ju återvända till Tomie de Paolas mästerverk om den lille narren. Franciskanerna som hittar den döde narren ihopsjunkna narren på golvet upptäcker också något underbart. Den lilla statyn av Jesusbarnet har nu ett leende på läpparna, och i handen håller han narrens gyllene klot!

Och varför tänker jag på dessa underbara bilder idag? Jo: Igår avled Tomie de Paola, 85 år gammal, i covid-19. I himlen hoppas jag att han möts av Jesusbarnets leende. 

Och förresten: Hittar ni Tomie de Paolas böcker på antikvariat så bara köp! Vill ni inte ha dem själva så kan ni sälja vidare till mig. Så ser vi till att de hamnar i händerna på barn och föräldrar som behöver fälla en tår av vemod och skönhet. Katharsis genom barnlitteraturen.

Dagens tips: Catholicas utgivning erbjuder inte så många "nice cries", men jag har några tips. Kolla in En sång för Nagasaki och Motstånd och förlåtelse.

Dela detta inlägg

Kommentarer (0)

Inga kommentarer hittills