• På rea!
  • −50%
Världens furste
search
  • Världens furste

Världens furste

225,00 kr
112,50 kr Spara 50%
Inkl. moms

En dystopisk och apokalyptisk roman om kristendomens synbara sammanbrott och den sekulära humanismens urspårning och barbariska baksida. 

Kvantitet

Föreställ er en värld där Gud ersatts med en sekulär humanism. (Svårare för författaren född på 1800-talet än för oss ...) Nationalstaterna har uppgått i tre stora maktblock och massorna har förlorat kontakten med sina rötter. Ytterst få kristna finns kvar och allt fler lämnar tron bakom sig. Präster och biskopar avfaller. 

En ny ledare uppstiger till makten, den mytomspunne och enigmatiske Julian Felsenburg, en slipad och geniförklarad politiker. Även om hans löften om universell fred visar sig ha en mörk baksida, följer massorna honom i blind lydnad. Den enda som kan bjuda verkligt motstånd är fader Percy Franklin, en modig och klarsynt katolsk präst, som till människors förbryllan är Felsenburgs dubbelgångare. Två karismatiska män dras obönhörligen mot en slutstrid som kommer att anta apokalyptiska proportioner. 

Den dystopiska genren visar sig ständigt aktuell. Från klassiker som Aldous Huxleys Du sköna nya värld och George Orwells 1984 till moderna kioskvältare som Hungerspelen. I denna tradition skriver Robert Hugh Benson in sig som en framsynt föregångare från förra sekelskiftet. Bensons dystopiska samhälle präglas av en raffinerad ondska snarare än Huxleys råa hedonism eller Orwells totalitära brutalitet. Benson skildrar ett Europa som förlorat sitt kristna arv och bekänner sig till en gudsförnekande humanism och en relativismens diktatur, med en aktualitet som är märklig för en bok skriven 1907. Både påve Benedictus XVI (Joseph Ratzinger) och påven Franciskus har rekommenderat boken. 

Robert Hugh Benson (1871-1914) var son till ärkebiskopen och Canterbury och väckte stor uppmärksamhet när han 1903 konverterade till katolicismen och därpå vigdes till katolsk präst. Under sitt korta liv var han en produktiv författare. Andra kända verk är Come rack! Come Rope! By what Authority och The Necromancer. 

183 objekt

Datablad

ISBN
978-91-85608-72-0
Författare
Robert Hugh Benson
Översättare
Håkan Hammarén
Utgiven
2020
Antal sidor
384

Du kanske också gillar

Kommentarer (1)
Betyg