Filippo Neri
search
  • Filippo Neri

Filippo Neri

199,00 kr
Inkl. moms

Ett livligt porträtt av ett folkkärt helgon och en målande skildring av 1500-talets Rom.  

Kvantitet

Filippo Neri levde i Rom under 1500-talet, i ett Europa på tröskeln till den moderna eran. Han var en märklig person som med sitt okonventionella sätt vände upp och ner på den eviga staden. Med skämt och upptåg drog han fram genom Roms gator och många unga anslöt sig till hans krets. Filippo blev deras andliga ledare och förde dem in i ett liv nära Gud.

Filippo har kallats Roms andra apostel. Han var en bönens man och en mycket uppskattad biktfar. Han bedrev ett omfattande socialt arbete såväl på sjukhus som på gator och torg. I sitt Oratorium ägnade han sig åt undervisning och åt andlig vägledning och i hans närhet blomstrade den kyrkliga musiken. Den stora kompositören Palestrina var en av hans lärjungar. 

I denna biografi tecknar Paul Türks ett livligt porträtt av ett folkkärt helgon. Samtidigt får läsaren stifta bekantskap med 1500-talets Rom, en orolig tid präglad av andlig och materiell fattigdom, på vissa sätt inte olik vår egen. Filippo Neris inflytande kom inte att begränsa sig till 1500-talet. Bland hans efterföljare kan nämnas andliga giganter som Frans av Sales och John Henry Newman och än idag verkar oratorianer över stora delar av världen i den helige Filippos anda. 

184 objekt

Datablad

ISBN
978 91 85608 81 2
Författare
Paul Türks
Översättare
Håkan Hammarén
Utgiven
2022
Antal sidor
202
Format
mjuk pärm

Du kanske också gillar

Kommentarer (0)