Oktober - Rosenkransens månad
25 okt.

Oktober - Rosenkransens månad

I den katolska kalendern är oktober Rosenkransens månad. Rosenkransen är både en muntlig och en meditativ bön och den har rekommenderats av långa rader av påvar och helgon. I Rosenkransen följer man Jesus på nära håll, ledsagad av Maria: Ber man bönen dagligen och växlar mellan de olika mysterierna, så mediterar man över de centrala händelserna i Jesu liv varje vecka. De muntliga bönerna uppmuntrar till inre samling och hjälper koncentrationen i de mest skilda miljöer. Har man ingen rosenkrans till hands kan man alltid be ”på fingrarna”. 10 fingrar – 10 Var hälsad Maria.

Bästa sättet att lära sig att be Rosenkransen är att be växelvis med någon som kan. Gärna när man åker bil eller promenerar tillsammans. Man får dock ha lite tålamod i början då det mesta av uppmärksamheten går åt att lära sig böneformen. Men kommer man förbi den tröskeln så underlättar den istället inre samling.

Har man ingen att be med kan man hitta en noggrann instruktion i Katolsk bönbok, där det också finns små meditationer för varje mysterium. Meditationer hittar man också i häftet Rosenkransen. I Ikonernas rosenkrans illustreras varje mysterium av en ikon och den bibeltexten som hör till.

Är man en mer van rosenkrans-bedjare, så är oktober månaden att fördjupa sig i böneformen. Kanske kan man försöka be den varje dag. I bilen, på bussen eller kanske på den lilla kvällspromenaden … Man kan ge varsin dekad som förbön för sina barn, sina vänner eller sina allra mest angelägna böneämnen.

Rosenkransen är också en utmärkt bön att be i familjen. Är barnen små är en hel rosenkrans kanske ”lite mycket”. Men en dekad, kanske följd av lauretanska litanian klarar de flesta med lite god vilja. I alla fall om man är inställd på att bönestunderna är mer eller mindre stökiga. Men det stör inte jungfru Maria!

Är man en familj som gillar att sjunga kan man avsluta med Salve Regina eller någon annan Maria-sång. Hos oss är ”Stilla här Maria” populär, men oftast blir det bara ett kort ”Ave Maria” från Fatima-sångens refräng. Om man inte hinner med under veckorna så kanske man kan göra det på lördagarna. Och kanske vill barnen plocka en bukett till Vår Fru. Så här års kan några färgglada löv bli vackert, det behöver inte vara så avancerat.

Donera

Skänk ditt bidrag till katolsk bokutgivning genom PayPal.

kr