Idag börjar novenan till Maria Immaculata
30 nov.

Idag börjar novenan till Maria Immaculata

Den 8 december firas en av årets största Maria-fester. De flesta känner den som Maria Immaculatas fest, även om den i den katolska kalendern i Sverige kallas Jungfru Marie utkorelse och fullkomliga renhet. Vi firar att Gud utvalde Jungfru Maria att bli Jesu moder och att han vid hennes tillblivelse gjorde henne fri från ursynden såväl som den personliga synden. Hon är den obefläckade avlelsen – Maria Immaculata.

Inför denna fest är det brukligt att be en novena, dvs. att under nio dagar be en speciell bön eller andakt. Under novenan anförtror man Jungfru Maria ett särskilt böneämne och många kan vittna om bönhörelse i samband med festen den 8 december.

Man kan själv bestämma hur man vill be sin novena. En andakt skriven för ändamålet eller kanske en rosenkrans … Vill man göra novenan med barnen är det bra att göra det enkelt. Samlas innan sänggåendet och be en dekad av rosenkransen eller sjung en Maria-hymn inför hennes bild. En idé är att göra en fin bricka där man kan tända ett nytt ljus för varje dag i novenan. Den 8 december kan man ordna en vacker bukett till Vår Fru – varför inte 9 vita rosor?

r finner ni en novena bestående av 9 meditationer. En bra möjlighet att fördjupa sig i vem Jungfru Maria är och hur vi kan följa hennes exempel. Och här finner ni gråbrödernas novena. 

Bilden visar statyn av Maria Immaculata som står på en pelare på Piazza Spagna i Rom. Hon är mycket älskad av romarna och torget är varje 8 december packat med folk när hon får ta emot sin blomsterkrans. 

Donera

Skänk ditt bidrag till katolsk bokutgivning genom PayPal.

kr