Hur blir man fri?
11 jan.

Hur blir man fri?

Det finns något djupt inne i dig som vet vad du vill, en inre röst som längtar efter äkta kärlek, tillhörighet, gemenskap, lycka och självförverkligande. För många kan det göra ont att känna efter och tänka på den kärlek man inte fått eller tror att man inte är värd. Men längtan går ändå inte att utplåna. För det är Guds röst i dig. Han som vill dig väl på djupet.

»Älska och gör det du vill!«, sa en kille som levde lite som man gör i dag när han var ung, vilket var på 300-talet. Augustinus hette han. Men han upptäckte att han längtade efter något mycket djupare än sensuell lust, själva källan till kärlek: Gud. Det var vad han verkligen ville, och det är vad vi alla längtar efter.

Augustinus skrev: 

Du har skapat oss för dig
och vårt hjärta är oroligt
tills det finner vila i dig. 

Att göra det du vill betyder också att göra vad just du vill, inte vad grupptrycket avgör eller vad någon vill pressa dig till. Och att göra vad du verkligen vill, inte bara ge efter för en drift eller känsla som dyker upp och lika snabbt kan försvinna. Du kan aldrig få kärlek om du bara följer flocken och låter dig styras utifrån. Och det räcker inte med att tända och vara kåt för att släcka hjärtats törst. Det blir lätt en upplevelse som bara förstärker känslan av ensamhet.

Bara din inre kompass som pekar mot lyckan, din alldeles unika inre röst, kan hjälpa dig att, steg för steg, bli dig själv – en helt unik person med en speciell väg och kallelse i livet. Du är ingen serietillverkad massprodukt och inte ett djur, utan en person. Och det är bara den speciella person, som du är på väg att bli, som verkligen är fri att älska och som kan ta emot kärlek.

Men hur ska man veta vad man vill, när man ännu inte vet vem man är? Du som är tonåring håller på att bygga upp din personlighet. Den är inte färdig, och därför är du osäker. Det kan göra att du försöker leva upp till omgivningens förväntningar, för att bli omtyckt. Och då blir det svårt att säga nej. Tanken om »fritt sex« eller »fritt samtycke« när man är tonåring är en illusion. Det tar många år att lära sig att sortera skiftande känslor, viljor och impulser. Det tar tid att bli en egen person och bygga upp en vision för sitt liv. Och du klarar det inte ensam. Därför behöver du vägvisare när du är ung.

I dag är RFSU, ungdomsmottagningar, artister, filmskapare, författare och porrindustrin viktiga normbildare för unga när det gäller sex. Eftersom allt är tillåtet och alla tabun sprängda kunde man tro att friheten skulle vara maximal och lyckan total. Men i verkligheten mår många unga väldigt dåligt under ytan. Sex öppnar djup inom oss som vi knappt kan ana. Det berör på ett sätt som ingen annan handling kan göra. Inte bara kroppen är naken, utan även själen. Därför är det ångestskapande att ha sex när man inte är mogen för det.

Men vad skulle alternativet vara? Kyrkan och religionen, förbud och allt snack om att »sex-är-synd«?  Är inte Gud och Kyrkan glädjedödare när det kommer till sex? Bara hårda bud och gammalmodiga regler som gör livet trist? Gud bara förbjuder och kontrollerar oss, han vill begränsa friheten så att man trycker ner och förtränger sina normala drifter. Utan honom blir allt tillåtet, coolt och häftigt ... Men är det verkligen så?

Borde inte han som är kärlekens ursprung, upphovsman och »uppfinnare« ha något att säga om kärlekslivet? Skulle Han som är kärlek inte bry sig om ditt kärleksliv? Han har en plan för dig.

(Utdrag ur syster Sofies bok "Älska och gör det du vill". Utkommer den 15 februari 2018. Kan förbeställas här.)

Donera

Skänk ditt bidrag till katolsk bokutgivning genom PayPal.

kr