En bönbok kommer till
30 mars

En bönbok kommer till

Det började med att min förstfödde hade blivit tre år och jag ville ha en bönbok som jag kunde använda med honom. Ingrid Ydén Sandgren hade gett ut fler bra häften (En liten bok om bön, En liten bok om Rosenkransen, En liten bok om Korsvägen) men jag ville ha allt mellan två pärmar. Gärna rikt illustrerad också. Tydliga bilder av traditionellt katolskt snitt, bilder som hjälper barnen att förstå.

Jag tog Ingrids böcker som utgångspunkt för den nya boken. Lade till och drog ifrån. Redigerade. Fick tag på några klassiska bönekortsbilder. Den första ”Lär mig att be” kom ut 2008 och den fyllde sin funktion. Men den hade kunnat ha många fler bilder … och varit vackrare!

Så när det blev dags för en reviderad utgåva så var det där vi började diskussionen. Vi ville ha en bönbok med många bilder. En bild till varje rosenkransmysterium, en bild till varje korsvägsstation. Bilderna skulle kunna fungera som utgångspunkt för ett samtal med barnet om Jesu liv, om den katolska tron – och dessutom skulle de vara enhetliga.

Vi ville också göra en riktigt vacker bok, en bok som skulle kunna följa med hela livet. Jag googlade på gamla katolska bönböcker för barn. Den ena vackrare än den andre.  Rikt utsmyckade och med den första kommunionen som tema. Kunde vi göra något liknande, fast för vår tid? Jag pratade med min vän Anna Näslund, som studerat måleri både i Sverige och Florens, och hon förstod vad vi ville göra och tog på sig att utsmycka varje kapitel (totalt 9) med en bild. Att göra 34 bilder till både rosenkrans och korsväg var dock ett för stort projekt. Därför kom möjligheten att använda bilder från Mariavallfärdsorten Torreciudad i Spanien som en räddning. Anna bearbetade bilderna och målade vackra ramar som harmonierande med bönboken i övrigt. Ett tidskrävande arbete även det.

Under tiden gick jag igenom innehållet i bönboken noga. Jag hörde mig för vad föräldrar tyckte fattades och fyllde ut luckor. Skrev om, bad om hjälp och lade till. Pater Ingmar Svantessons bön ”Innan bibelläsning” är ett exempel på tillägg i den nya utgåvan.

Erfarenheten av att göra Katolsk bönbok, i guldpräglat läderband och vackert papper, kom väl till pass under arbetet. Precis som Katolsk bönbok har nya ”Lär mig att be” fått en pärm i läderfiber med guldfoliering. Men för att göra den extra tilltalande för barnen har vi fällt in en fyrfärgsbild i pärmen. Motivet är Jesus som lite pojke, kanske i samma ålder som barnen som går till första kommunion. Bilden inbjuder barnet till att slå följe med Jesus, att säga till honom: Jesus, lär mig att be! 

I Stilla veckan levereras den nya boken till oss. Men den går det att förbeställa redan nu. Klicka här!

Donera

Skänk ditt bidrag till katolsk bokutgivning genom PayPal.

kr