Främlingar i förskingringen – katolska livsöden i arkivens spegel
search
  • Främlingar i förskingringen – katolska livsöden i arkivens spegel

Främlingar i förskingringen – katolska livsöden i arkivens spegel

225,00 kr
Inkl. moms

Lars Hallberg har i sin bok Främlingar i förskingringen – katolska levnadsöden i arkivens spegel samlat en skara med mångfasetterade utanförskap. Det blir ett galleri av personliga berättelser om människor som – av tvång, för kärleks skull eller drivna av ett kallelsemedvetande – kom att bekänna sin katolska tro i utkanten av Europa.

Kvantitet

Katolska kyrkans historia i Sverige kom efter reformationen att länge vara enskilda personers historier. Somliga kom som främmande exotiska fåglar till Sverige, som Napoleons brorsdotter Christine Egypta Bonaparte eller sångarfamiljen von Trapp (förebilden till Sound of Music). Andra föddes här som invandrarbarn och gick skilda öden till mötes. Somliga förvisades från Sverige på grund av sin tro eller hölls under sträng uppsikt av säkerhetspolisen. Somliga är kända, andra helt bortglömda: präster, systrar, konvertiter, brottslingar, konstnärer, flyktingar

Lars Hallberg har i sin bok Främlingar i förskingringen – katolska levnadsöden i arkivens spegel samlat en skara med mångfasetterade utanförskap. Det blir ett galleri av personliga berättelser om människor som – av tvång, för kärleks skull eller drivna av ett kallelsemedvetande – kom att bekänna sin katolska tro i utkanten av Europa. Skildringarna av förlorarnas historia handlar också om tapperhet och uthållighet.

LARS HALLBERG är arkivarie vid Riksarkivet och den främste kännaren och vårdaren av de svenska katolska arkiven. Vi får i hans bok en god översikt över de rika möjligheter som finns för fortsatt forskning om den svenska katolska historien.

84 objekt

Datablad

ISBN
9789185608386
Författare
Lars Hallberg
Utgiven
2012
Antal sidor
272
Format
Hård pärm
Kommentarer (0)