I oktober var jag några intesiva dagar på den stora bokmässan i Frankfurt. Jag bodde hos vänner i den närbelägna staden Oberursel. När jag kom hem en av kvällarna, med värkande fötter och överbelastat huvud, bjöds jag på fantastisk tysk husmanskost: Semmelknödel, gulash och rödkål med kokta kastanjer.  Till det ett par generösa glas rödvin. En alldeles perfekt avslutning på dagen.

För att göra semmelknödel behöver man rejält med överblivet vitt bröd och gott om tid i köket. Med sjuka barn och inställda planer fick jag den där extra kökstiden idag, och jag passade på att pröva Marias recept:

400 g dagsgammalt vitt bröd

2,5 dl mjölk

salt, peppar och muskot

1 gul lök

40 g smör

40-50 g mjöl

2 ägg

1 matsked hackad persilja

Tärna brödet, koka upp mjölken. Droppa mjölken över brödet från alla sidor. Krydda efter smak. Låt stå en timme eller längre. Täck över med plast. Finhacka lök, och stek mjuk och genomskinlig i smöret. Häll över brödet tillsammans med ägg, mjöl och persilja. Bearbeta med händerna tills det är en sammanhållen massa. Låt stå i minst en halvtimme. Forma 8-10 knödlar (stora bollar). Sjud i 20-25 minuter. Det går också bra att frysa dem okokta. Gärna en och en, så att man kan ta fram precis det antal man behöver ur frysen.

Dela detta inlägg

Kommentarer (0)

Inga kommentarer hittills