Det var någon gång i mellanstadiet som jag lärde känna Lucia, Jacinta och Francisco. Jag gick på Katolska skolan i Göteborg och syster Anna läste högt ut en gammal bok: Barnen i Fatima. Jag kommer fortfarande ihåg hur hon uttalade de portugisiska ortsnamnen: Aljustrel, Cova d´Iria … Jungfru Maria ville att barnen skulle be Rosenkransen och jag gjorde mina tafatta ansatser ensam på min kammare. Boken fängslade mig och jag ville vara som Lucia.  Kanske var det första gången jag fick höra lite mer om uppoffringar och böner för själarna i skärselden.

Under decenniet som följde kom jag till ganska många Mariavallfärdsorter. Lourdes, Efesos, Czestochowa, Loreto och så Fatima … Varje ort hade sin egen karaktär, lyfte fram sin aspekt av Maria. Fatima genomsyrades av omvändelse, botgöring och bön för fred. Hasande på knä, bedjande rosenkransen, närmade sig pilgrimerna platsen för uppenbarelserna. Och varje kväll kunde man gå med i den stora rosenkransprocessionen …

Vi anförtrodde Vår Fru av Fatima ett särskilt böneämne: bönen om ett barn. Och självklart skulle vi komma tillbaka och tacka. Det tog lite tid .. men 2007 var min man tillbaka i Fatima med en tvåårig pojke på axlarna. Själv var jag hemma med en till liten baby. Vi hade så mycket att tacka för!

Och som bokförläggare fanns det såklart ett annat sätt att visa vår tacksamhet. Vi fick tag i ett exemplar av boken syster Anna läst högt i högstadiet och gav ut på nytt. Det är en bok för barn – men funkar utmärkt som introduktion till det underbara som skedde i Fatima för 100 år sedan. Du hittar den här! En annan bok jag rekommenderar är denna. Den är främst baserad på vittnesmål från människor som stod barnen nära, inte minst Jacinta och Franciscos pappa. Någon gång ska vi översätta den till svenska också!

Imorgon inleder påven Franciskus sin pilgrimsresa till Fatima – låt oss stödja honom med barnen i Fatimas ”metod”. Bön och uppoffring.

Dela detta inlägg

Kommentarer (0)

Inga kommentarer