Coronan och påskbikten

I år ligger ansvaret för att fylla  Stilla veckan och Påsken med innehåll mer än någonsin tidigare på oss föräldrar. Därför tänker jag i några inlägg dela med mig om hur vi försöker göra detta. Bikten är först ut!

Nu när katekesundervisningen är inställd är det lätt att barnens påskbikt ”tappas bort”. Gör det då tillsammans som familj – påskbikten är viktig! Vet du inte hur du skall gå till väga? Här är några tips:

Ordna bikttillfälle

Kom överens med en präst om en tid då ni kan komma och bikta hela familjen. Har ni inte kontakt med en präst, eller inte vet hur ni skall ta kontakt? Be en vän om hjälp, säkert finns det någon som kan hjälpa!

Om ni har vänner som inte vet hur de ska komma till bikt: erbjud dem hjälp att kontakta en präst! Och i den mån det behövs: tipsa om hur man kan förbereda sig.

Förberedelse.

Det är viktigt att hjälpa barnen att förbereda sig. I vår bönbok för barn Lär mig att be finns ett helt kapitel om bikt, som vi nu ger tillgång till gratis i en digital version. Där kan man läsa om viktiga begrepp som synd, samvete och ånger. Där står också hur man gör en bra bikt. Läs kapitlet tillsammans kvällen före och prata om innehållet!

Innan ni åker iväg till kyrkan: be barnen att läsa igenom biktspegeln, det hjälper dem att komma på vad de ska bikta. Läs den högt om det hjälper. Väl framme i kyrkan kan ni uppmuntra dem att be några minuter för att förbereda sig, kanske ögna igenom biktspegeln igen. Ta med biktordningen (finns i bönboken!), det känns tryggt att veta precis vad man ska säga till prästen.

Förälderns roll.

Det är viktigt att förstå sin roll som förälder när det kommer till bikten. Vi ska hjälpa barnen genom att skapa tillfälle och genom att hjälpa dem att förbereda sig. Men vi måste respektera deras privata sfär och fria vilja. Man kan läsa en biktspegel tillsammans, eller hjälpa dem med allmänt hållna frågor. Men: rannsaka sig själva måste de göra själva, och vad som sägs i biktstolen är deras ensak. De ska också gå till bikt av fri vilja. Går mamma och pappa och biktar med naturlighet och glädje, brukar det dock inte vara något stort problem. 

Efteråt

Bikten är en privatsak, men glädjen efteråt kan man dela! Det är en härlig känsla när alla i familjen har biktat sig och det är verkligen något att fira – trots att det är fasta. Man behöver inte göra något dyrt eller avancerat. Varför inte ta en glass tillsammans på McDonalds, festa på kanelbullar hemma vid köksbordet, eller ha pizzakväll med film? Barnen skall känna av att den viktigaste av alla förberedelsen inför påsk är gjord!

Om ni vill ha ett eget exemplar av bönboken Lär mig att be, så finns den att förbeställa här. Leverensdatum är dock osäkert eftersom den har tryckts i Indien där det råder lockdown. Därför gör vi kapitlet om bikten tillgängligt digitalt helt gratis. Här finns den att ladda ner

Tips: En biktspegel för vuxna finns i bönboken Katolsk bönbok, och vill du fördjupa dig i det underbara sakramentet rekommenderar jag boken Herre förbarma dig - om biktens helande kraft av Scott Hahn.

Dagens citat:

Berätta först det ni skulle vilja att man inte kände till. Ned med den stumme demonen! Genom att vrida och vända på en liten fråga gör ni den till ett stort problem, det är som en snöboll som förvandlas till en lavin, och så blir ni fångade i problemet. Varför? Öppna era själar! Om ni är uppriktiga, garanterar jag att ni kommer att bli lyckliga, för lyckan består i att vara trogna den kristna vägen. Klarhet, enkelhet: det är absolut nödvändiga förutsättningar; vi måste öppna våra själar på vid gavel för att släppa in Guds sol och kärlekens klarhet. (Ur: Guds vänner av Josemaría Escrivà)

Dela detta inlägg

Relaterade produkter

Kommentarer (0)

Inga kommentarer hittills