Det var våren 2002. Vi röjde bland papper och böcker på förlaget. I december föregående år hade Sigfrid, förlagets grundare tillika Thomas pappa, dött, och vi försökte nu hitta vägen framåt. Skulle vi fortsätta med förlaget? Och i så fall: hur skulle det gå till? Vi kunde ju nästan ingenting om bokutgivning … och några pengar fanns inte.

Så kom ett manus på posten. Barbro i Västerås hade tillsammans med vännerna Jan och Kajsa översatt en bok av en vietnamesisk kardinal. Jag hade aldrig hört talas om honom. Men jag behövde inte läsa många sidor för att veta att ”Fem kornbröd” var en helt underbar liten bok. En vietnamesisk biskop fängslas av kommunistregimen och blir helt isolerad från sitt folk. I sin totala utblottelse lär han sig finna Jesus i varje ögonblick … och att skilja på Gud och Guds verk. Och han väljer att stryka alla ”om bara” i sitt liv för att kunna älska här och nu. Han börjar smuggla ut små meddelanden till de troende: budskap fyllda av hopp och kärlek. (Budskap som sedan låg till grund för boken Hoppets väg)

Med detta manus stod det klart för mig att förlaget skulle leva vidare, och att vår första utgivning skulle bli Fem kornbröd och två fiskar av kardinal Francis Xavier Nguyen Van Thuan. Vi satte igång. Omslaget som jag tycker så mycket om, kom till under en SUK-reträtt i Rögle kloster. Vår vän Piotr målade bilden: en man i en cell och ljuset som faller in genom fönstret. Vi satte texten själva enligt bästa förmåga.

Som kronan på verket skulle vi åka till Rom i början av oktober, och tillsammans med översättarna besöka kardinal Van Thuan på Justitia et Pax i Trastevere. Med det blev aldrig något besök – i mitten av september gick kardinal Van Thuan bort i cancer.

I slutet på förra veckan kom nyheten att kardinal Van Thuan förklarats vördnadsvärd … ett steg på vägen mot helgonförklaring. Och på Catholica hoppas vi, att om några år, få utnämna honom till förlagets skyddspatron.

Share this post

comments (0)

No comments at this moment