I förra veckan högtidlighölls Förintelsens minnesdag. Det påminde mig om att uppmuntra barnen att läsa böcker om denna mörka tid i 1900-talets historia. Jag vill att de förstår hur viktigt det är att stå upp för varje människas unika värde, och att de inser hur farligt det är att avhumanisera meningsmotståndare eller grupper som skiljer sig från vår egen. Lagom till sportlovet har jag tänkt ge de äldre barnen Jag var där av Gudrun Pausewang, en samling vittnesberättelser som skildrar hur det var att vara ung i Hitlers Tyskland. På antikvariat tänkte jag skaffa Annica Thors boksvit om de judiska flickorna Nelli och Steffi, som skickas från Österrike till den göteborgska skärgården för att undkomma nazisternas förföljelse. Märkligt aktuell i vår tid av ensamkommande unga. Första boken heter En ö i havet.

Ofta är det i hårda tider som människans förmåga till hjältemod och självutgivelse tydliggörs på ett särskilt sätt, då får vi se prov på människans förmåga att följa sitt samvetes röst i de svåraste av situationer. Viktigt i vår tid som präglas av allvarliga konflikter och komplicerade moraliska dilemman. Jag återkommer ofta till mina tonårs stora hjältinna Sophie Scholl, som offrade sitt liv hellre än att låta ondskan stå oemotsagd. Om man vill läsa om henne på svenska finns Sophie Scholls korta liv. På vårt eget förlag har vi gett ut den fantastiska (men sanna!) berättelsen om Gereon Goldmann, en ung franciskanbroder som modigt krävde sin rätt att fritt få utöva sin tro av SS-chefen Himmler själv. Varför inte uppmuntra din tonåring att läsa Genom dödsskuggans dal. Om Gereon kunde leva i enlighet med sitt samvete under nazisternas terror så kan vi.

Jag passar på att länka till några fler titlar på temat Andra världskriget. Både Motstånd och förlåtelse och En sång för Nagasaki handlar om människor som av Gud har fått två enastående gåvor: förmågan att älska och förlåta.

Dela detta inlägg

Kommentarer (0)

Inga kommentarer