Böcker och stök i coronans tid

Overklighetskänsla och ovisshet. De ord som bäst beskriver min sinnes-stämning dessa dagar. På ytan är allt mer eller mindre som vanligt, jag har fullt upp. Fyra barn, företag och stort hus lämnar inte katastrof-tankarna mycket utrymme. Men under ytan svävar overklighetskänslan och ovissheten.

Några veckor in i krisen kryper allvaret på. Nytrycket av bönboken Lär mig att be, som vi stressat med för att få ut i tid till alla första kommunioner, fastnar på vägen från Indien. Lockdown.Men snart slutar det vara bråttom. Alla första kommunioner och konfirmationen skjuts på framtiden och därmed våra inkomster. Dessa högtider står normalt för huvuddelen av försäljningen på våren. Overkligt och ovisst.

Samtidigt är jag inne i en kreativ period, jobbar med manus som hela tiden påminner mig om varför vi envisas med katolsk bokutgivning i ”världens mest sekulariserade land”. Ur djupen av våra hjärtan av kardinal Sarah och Benedictus XVI ger mig små glädje-kickar när jag efter mödosamt läsande får en glimt av djupet i att vara katolsk präst, eller för den delen av att vara kallad till äktenskap. (Ja, boken berör faktiskt även det!).

Jag läser också en översättning av Robert Hugh Bensons Lord of the World, en apokalyptisk science fiction-roman om Antikrist och den yttersta tiden. Underbar läsning, inte minst för den som gärna går till skönlitteraturen för att få näring till själen och intellektet. Men kanske lite ”to much” för en egenföretagare som försöker krympa overklighetskänslan och ovissheten inuti. Men jobbet måste göras.

Det är ur glädjen i manus-arbetet som en överlevnads-strategi föds. Låt oss dra ner på ALLT, vilket är betydligt lättare i karantän-tider, än vanligt. Mindre bensinkostnader, mindre shopping, inga resor, ingen stor konfirmationsfest, inga barnkalas eller gå-bort-presenter … Kanske klarar vi oss då på våra sidoinkomster. Och istället för att passivt vänta på bättre tider jobbar vi järnet med bokprojekten, så att datorn är full av utgivnings-färdiga böcker när det vänder!

Dagens citat:

Var inte rädda, frukta ingen skada, även om ni arbetar under fruktansvärda omständigheter, värre än dem Daniel befann sig i omgiven av rovdjur i gropen. Guds hand har inte förlorat sin styrka och vid behov kommer han att utföra underverk. Var trogna! Var kärleksfulla, medvetna och glada i er trohet gentemot Kristi lära, övertygade om att vår tid inte är värre än forna tider och att Herren ständigt är densamme.

Jag kände en gammal präst som - leende - sade om sig själv: jag är alltid lugn, lugn. Och det måste även vi alltid vara, mitt i världen, omgivna av hungriga lejon men utan att förlora friden: lugna. Med kärlek, tro och hopp, utan att någonsin glömma att Herren, om det är lämpligt, kommer att göra många underverk.

(ur: Guds vänner av Josemaría Escrivá)

Dagens boktips: Den inre friheten av Jacques Philippe

Varje kristen människa behöver upptäcka att hon, även under de svåraste yttre omständigheterna, har ett inre rum av frihet som ingen kan ta ifrån henne. Gud är detta rums källa och garant. Till dess vi upptäcker detta rum inom oss kommer vi alltid att vara begränsade i någon mån och aldrig riktigt lyckliga. Men om vi låter detta inre rum breda ut sig kommer inget att kunna krossa eller kuva oss, även om vi fortfarande kommer att utsättas för lidande.

Kan ni tänka er en bättre bok för att hjälpa oss att fylla ett inre rum av ovisshet och overklighetskänsla med insikten om Guds kärlek och närvaro? Det är nog dags för mig att läsa om den ...

Dela detta inlägg

Kommentarer (0)

Inga kommentarer hittills