Efter snart tre veckor med kräksjuka, vattkoppor och influensa så är första impulsen när jag tänker på den annalkande fastan: Fasta? Nu! Borde inte jag snarare få åka på 40 dagars SPA????

Men så ser jag mig omkring i det röriga sjuklägret härhemma. Tvätthögarna, dammråttorna, den oöppnade posten och den överfulla inboxen … Det är så tydligt vad jag behöver – och det är inte att fly fältet. Istället krävs en nystart. Och det är ju faktiskt vad fastan är. En möjlighet att börja på nytt.

Så här tänker jag: Mer tid åt Gud, mer tid åt familjen, mer tid åt mina medmänniskor. … Den största tidstjuven är väl diverse skärmtid och medie-konsumtion: så in där och kapa.

Och när man väl är där och tömmer själen på onödiga intryck kan man ju passa på att fylla på med vettiga saker. Välj en andlig bok att läsa: lite varje dag. Här är några tips:

Den inre friheten av Jacques Philippe Kanske hans mest älskade bok. Den är en utmaning att frigöra sig från alla bindningar och helt överlåta sig åt Gud, för att på så sätt kunna älska Honom och alla människor.

Om Kristi efterföljelse  av Thomas av Kempis. Klassikernas klassiker när det kommer till andlig läsning. Läses återkommande under fastan i många kloster.

Herre, förbarma dig av Scott Hahn. Bikten är ett centralt inslag i Fastan.  Denna bok hjälper sig att fördjupa dig i det underbara sakramentet och att förstå att bikten är nyckeln till att kunna växa i det andliga livet.

I Hjärta talar till hjärta av John Henry Newman möter vi helgonet som själasörjare, andlig vägledare och som den kontemplativa bönens människa han var.

Och sedan två favoriter från annat förlag:

Filotea av Frans av Sales. En revolutionerande bok i det att författaren vänder sig direkt till lekmännen med sin andliga vägledning. Skriven på 1500-talet, men fortfarande lika aktuell för den som vill växa i kärlek till Gud.

Jesus från Nasaret, från intåget i Jerusalem till uppståndelsen av Josef Ratzinger. ”Jag har velat göra försöket att beskriva evangeliernas Jesus som den verklige Jesus, som den historiske Jesus i egentlig bemärkelse.” Just nu är den svenska översättningen slut på förlaget. Men den engelska finns att köpa på exempelvis Adlibris.

Dela detta inlägg

Kommentarer (0)

Inga kommentarer hittills