5 februari: Heliga Agata - jungfru och martyr

De sicilianska städerna Palermo och Catania, gör båda anspråk på att vara Agatas födelsestad, men frågan är av mindre betydelse. Säkert vet vi att Agata växte upp i Catania, i en förnäm kristen familj. 

Under kejsar Decius förföljelse av kristna på 250-talet greps Agata av Siciliens ståthållaren Quintinianus. Han hade fått veta att den rikaste och vackraste flickan i Catania också var den ivrigaste bland stadens kristna. Under hela vägen till domstolen där hon skulle förhöras, bad hon Jesus om kraft att härda ut till slutet. 

Quintinianus greps av begär efter den vackra flickan och lovade att frige henne om hon gick med på att bli hans. Agata vägrade: ” Jag är kristen och har min brudgum i himmelen.”

För att få Agata att ge efter fängslade Quintinianus henne hos Aphrodisia, en kvinna som drev bordell. Aphrodisia fick i uppgift att knäcka Agata, men misslyckades och skickade flickan obruten tillbaka till Quintinianus, som i sin vrede och frustration inledde en fruktansvärd tortyr.

Agata spändes fast i en sträckbänk och man lät skära bort hennes bröst. Sedan vred man hennes armar och ben ur led och brände henne över hela kroppen med facklor. Under natten efter tortyren visade sig aposteln Petrus för Agata och tröstade henne och helade hennes sår. När Quintinianus nästa morgon fick se en återställd Agata blev han ursinnig. Han lät täcka golvet med glödande kol och vassa skärvor och befallde att Agata skulle vältras där till döds. 

En jordbävning avbröt tortyren och den halvdöda flickan kastades i sin fängelsehåla. Där bad Agata: ”Herre, det är nog, tag min själ!” och avled sedan. Året var 252 e. Kr.

Ryktet om Agatas helighet spred sig och många som besökte hennes grav blev helade. Den mest kända händelsen är när Sankta Lucia besökte graven i Catania och blev bönhörd i sin bön för moderns helade. Några sekler senare fick vulkanen Etna ett utbrott och lavaströmmar hotade att begrava staden. Då tog invånarna Agatas slöja och gick eldfloden till mötes. Lavan stannade och staden var räddad. Så blev Agata skyddshelgon för de som drabbas av vulkanutbrott och eldsvådor. 

  • Agata är skyddspatron för: våldtäktsoffer, bröstcancerpatienter, vulkanutbrott, eldsvådor och bagare.
  • Agatas attribut i konsten: tänger, bröst på ett fat 

(texten är en lätt reviderad version av Adalbert Engelharts artikel om Agata, hämtad ur boken Helgonkalendern. Boken är inte i tryck men kommer så småningom att ges ut på nytt.)    

Vill du läsa mer om helgon? Botanisera bland Catholicas helgon-biografier här.

Dela detta inlägg

Kommentarer (0)

Inga kommentarer hittills