Boktips: Systrar emellan - Brev om kärlek

Systrar emellan – Brev om kärlek är en alldeles egen och unik bok. Den är i huvudsak skriven av Saara Saukko, (med bidrag från hennes syster Ida Escudero Saukko) som mot alla odds gör en livs-omvälvande upptäckt som kommer att förändra hennes liv, nämligen Johannes Paulus II Kroppens teologi.

Boken tar avstamp när Ida lämnar jobb och trygghet i Stockholm. Hon beger sig ut på en lång resa på jakt efter sig själv … och kanske även kärleken. Kvar hemma är storasyster Saara som med plågsam tydlighet ser att Ida inte är på väg att finna sig själv utan snarare irrar sig allt längre bort.

Saara har haft en barndom och uppväxt som varit allt annat än trygg och kärleksfull. Men nu, drygt 30 år gammal har hon upptäckt Johannes Paulus II Kroppens teologi. Med hjälp av en katolsk prästs själavård, börjar Saara förstå vad kärlek är och börjar bit för bit kunna älska sig själv. Nu vill hon hjälpa sin syster att känna igen sann kärlek, istället för att hon ska förslösa sitt liv på dåliga kopior. Saara skriver ett långt brev som når Ida i Chile, där hon just är uppslukad i ett förhållande som hon innerst inne vet är en återvändsgränd. Brevet blir början på en inre resa, och så småningom grundstenen till en bok.

Systrar emellan – brev om kärlek är Saaras kärleksmanifest, där hon går till botten med sin trasighet och borrar i vari sann kärlek består: ”Det är just det här som är så sjukt i vår kultur: Att äkta kärlek ratas i jakt på förälskelse. Vi är som barn som sakta svälter till döds medan vi trycker i oss socker. Vi skulle behöva riktig föda, men förstår det inte.” Saaras tankar om kärlek har sin grund i Kroppens teologi, men hon skriver främst för vanliga människor som inte har någon tro. Det fina med det är, att den kan vara lättare för icke-kristna kompisar att ta till sig. Alla vill ju få erfara sann kärlek.

Det ska sägas att denna bok bitvis är otäck, för Saaras barndom och tonår präglas av våld och övergrepp. Dess skildring av vår förvirrade tid är också skrämmande, där unga kvinnor söker sin tillflykt till radikal feminism och lär sig att betrakta sig själva och andra som objekt. Men mitt i det mörka finns hoppet. För trots Saaras svåra erfarenheter har hon lärt sig känna igen sann kärlek och också fått erfara den. Och hon har fått gåvan att förmedla sin erfarenhet till oss.  

För den läsare som likt Saara och Ida vill upptäcka Kroppens teologi, rekommenderar jag varmt syster Sofies ÄLSKA och gör det du vill.

Bild av Olga Tutunaru on Unsplash

Bild av Janko Ferlič on Unsplash

Dela detta inlägg

Kommentarer (0)

Inga kommentarer hittills